Pristatome atnaujintą Pasaulio sveikatos organizacijos leidinį apie savižudybių prevenciją, skirtą žiniasklaidos atstovams
top of page

Pristatome atnaujintą Pasaulio sveikatos organizacijos leidinį apie savižudybių prevenciją, skirtą žiniasklaidos atstovams

Atnaujintos 2023 m. išverstos į lietuvių kalbą rekomendacijos „Savižudybių prevencija: leidinys žiniasklaidos specialistams“ – ketvirtasis leidimas, sukurtas nuolat bendradarbiaujant Pasaulio sveikatos organizacijai ir Tarptautinei savižudybių prevencijos asociacijai. Leidinį sudaro informacija, pagrįsta naujausiais tyrimais, klinikinėmis ir akademinėmis žiniomis, bei savižudybes išgyvenusių ir patyrusių žmonių indėlis.


Šis 35 puslapių leidinys taikomas tiek naujajai žiniasklaidai (t. y. internetinei, skaitmeninei ir socialinių tinklų žiniasklaidai), tiek tradicinei žiniasklaidai (t. y. spaudai, radijo ar televizijos transliacijoms). Pastaraisiais metais žiniasklaidos veikimo būdai labai pasikeitė, o ribos tarp tradicinės ir naujosios žiniasklaidos vis labiau nyksta. Todėl būdai, kuriais žiniasklaida mus informuoja apie savižudybę, tampa vis sudėtingesni ir dinamiškesni.


„Tvirtai tikiu žiniasklaidos galia formuoti visuomenės požiūrį į psichikos sveikatą ir savižudybes, – sako Higienos instituto Psichikos sveikatos centro Savižudybių prevencijos skyriaus vadovė Sandra Getautė. – Šis leidinys yra svarbi priemonė Lietuvos žiniasklaidos atstovams, suteikianti jiems aktualios informacijos, kaip pranešti apie savižudybes. Laikydamiesi šių rekomendacijų, žiniasklaidos atstovai gali suvaidinti svarbų vaidmenį savižudybių prevencijos kontekste, šviesti visuomenę ir kovoti su psichikos sveikatos stigma.“


Nepaisant naujosios ir tradicines žiniasklaidos skirtumų, tyrimų, kuriuose daugiausia dėmesio skiriama tik tradicinės žiniasklaidos poveikiui savižudiškam elgesiui, pateikiami rezultatai gali suteikti informacijos ir apie galimas savižudybių prevencijos priemones naujojoje žiniasklaidoje. Be to, gautos žinios apie galimą šios žiniasklaidos poveikį savižudiško elgesio skatinimui arba jo prevencijai taip pat suteiktų informacijos apie galimas savižudybių prevencijos priemones tradicinėje žiniasklaidoje. 


Leidinio koncepcija grindžiama naujausiais pranešimų apie savižudybes tradicinėje žiniasklaidoje tyrimais. 


Rekomendacijas galima atsiųsti paspaudus čia arba rasti Higienos instituto interneto svetainės leidinių skiltyje „Informaciniai leidiniai“ (2-ame puslapyje).  


Daugiau informacijos suteiks Higienos instituto Psichikos sveikatos centro Savižudybių prevencijos skyriaus vadovė Sandra Getautė mob. + 370 650 81 837, el. paštu sandra.getaute@hi.lt.

21 views
bottom of page