Paskelbta 2024 m. Tarptautinės slaugytojų dienos tema! ,,Mūsų slaugytojai. Mūsų ateitis. Ekonominė slaugos galia''
top of page

Paskelbta 2024 m. Tarptautinės slaugytojų dienos tema! ,,Mūsų slaugytojai. Mūsų ateitis. Ekonominė slaugos galia''

Ženeva, Šveicarija, 2024 m. sausio 16 d. ─ Tarptautinė slaugytojų taryba (ICN) 2024 m. Tarptautinę slaugytojų dieną (IND) akcentuos ekonominę slaugos galią, kuri kuria sveikus žmones ir visuomenę bei skatina sveiką ekonomiką.


Tarptautinės slaugytojų dienos tema: "Mūsų slaugytojai. Mūsų ateitis. Slaugos ekonominė galia."


Tarptautinė slaugytojų diena (angl. International Nurses Day, IND) švenčiama kiekvienų metų gegužės 12 d. Jos temą parenka Tarptautinė slaugytojų asociacija (ICN) - daugiau kaip 130 nacionalinių slaugytojų asociacijų federacija visame pasaulyje, atstovaujanti daugiau kaip 28 milijonams visame pasaulyje dirbančių slaugytojų.


ICN prezidentė Dr. Pamela Cipriano paaiškino pasirinktos temos priežastis:


"Nepaisant to, kad slauga yra sveikatos priežiūros pagrindas, ji dažnai susiduria su finansiniais sunkumais ir visuomenės nuvertinimu. Tęsdami pagrindinę temą "Mūsų slaugytojos. Mūsų ateitis. ir ICN Permainų chartijoje numatytus politinius veiksmus, ICN nusprendė "IND 2024" dėmesį sutelkti į ekonominę slaugos galią, siekdama pakeisti požiūrį ir parodyti, kaip strateginės investicijos į slaugą gali atnešti didelę ekonominę ir visuomeninę naudą.


Manome, kad dabar atėjo metas keisti požiūrį. Ne kartą matėme, kaip dėl finansinių krizių sveikatos priežiūros srityje dažnai ribojamas biudžetas, dažniausiai slaugos paslaugų sąskaita. Toks redukcionistinis požiūris neatsižvelgia į didelę ir dažnai nepakankamai įvertintą ekonominę vertę, kurią slauga suteikia sveikatos priežiūrai ir visai visuomenei.


Politikai, sveikatos priežiūros administratoriai ir net plačioji visuomenė dažnai nežino arba yra klaidingai informuoti apie investicijų grąžą, kurią gali užtikrinti tinkamas slaugos finansavimas, ypač šiais neramiais finansiniais laikais. Remdamiesi COVID-19 pandemijos metu įgyta patirtimi ir pripažindami, kad dėl konfliktų, klimato krizės ir finansinio nestabilumo didėja grėsmė gyventojų sveikatai visame pasaulyje, manome, kad atėjo tinkamas metas pasisakyti už perspektyvos ir politikos pokyčius."


2024 m. gegužės 12 d. bus paskelbta speciali IND ataskaita apie ekonominę galią. Tuo tarpu raginame slaugytojus, vyriausybes, tarptautines organizacijas, įtakingus asmenis ir plačiąją visuomenę padėti mums propaguoti slaugos galią dalijantis ir skelbiant IND logotipą, kurį galima rasti čia, naudojant hashtagus #IND2024 ir #OurNursesOurFuture.

290 views
bottom of page