Pasaulio slaugos 2020 m. ataskaita
top of page

Pasaulio slaugos 2020 m. ataskaita


Pasaulio slaugos 2020 m. ataskaitoje pateikiami naujausi duomenys apie pasaulio slaugos darbuotojus ir politinės galimybės. Taip pat yra pateikiami įtikinami argumentai, kad reikia nemažų (tačiau įgyvendinamų) investicijų į slaugos mokslą, darbo vietas ir lyderystę.


Pirminiuose ataskaitos skyriuose apibūdinamas

  • slaugytojų vaidmuo ir indėlis siekiant PSO „trijų milijardų“ tikslų;

  • sveikatos darbo rinkos ir darbuotojų politikos svertai, skirti spręsti, visu pajėgumu dirbančių slaugytojų, iššūkius;

  • 191 valstybės narės pateiktos Nacionalinių sveikatos darbuotojų ataskaitų (NHWA) duomenų analizės išvados ir įžvalgos, susijusios su numatomu slaugytojų trūkumu iki 2030 m.;

  • į ateitį nukreiptos darbotvarkės politinės galimybės, kaip sustiprinti slaugos darbuotojus siekiant tvaraus vystymosi tikslų, gerinant visų gyventojų sveikatą ir stiprinant pirminės sveikatos priežiūros darbuotojus mūsų kelyje į visuotinę sveikatos apsaugą.

Ataskaita baigiama raginimu valstybėms narėms ir kitoms suinteresuotosioms šalims įsipareigoti vykdyti šią darbotvarkę. Reikalingos investicijos paskatins visuotinės sveikatos priežiūros aprėptį ir padės pasiekti Tvaraus vystymosi tikslus, ne tik sveikatos, bet taip pat ir švietimo, lyties, oraus darbo ir ekonomikos augimo srityse.

Pasaulio slaugos 2020 m. ataskaitą galima rasti anglų ir keliomis kitomis kalbomis PSO tinklapyje: https://www.who.int/publications-detail/nursing-report-2020

Lietuvių kalba ataskaitą galite perskaityti ČIA.

Pagal PSO medžiagą tinklapio parengė Aušra Volodkaitė

LSSO viceprezidentė

bottom of page