LPSK informacija: Pristatyta valstybės tarnybos tobulinimo koncepcija
top of page

LPSK informacija: Pristatyta valstybės tarnybos tobulinimo koncepcija




Birželio 7 d. Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos (LPSK) atstovai gilinosi į valstybės tarnybos koncepciją, kurią pristatė vidaus reikalų viceministrė Sigita Ščajevienė ir premjerės Ingridos Šimonytės patarėjas Vitas Vasiliauskas.

Viceministrės teigimu, reformos tikslas – lankstanti biudžetinių įstaigų valdymą, išgryninti paslaugas ir žiūrėti, kurių galima atsisakyti, stiprinti vadovų korpusą, ugdyti tarnautojų kompetencijas, lankstinti, efektyvinti žmogiškųjų išteklių valdymą. Visas šias kryptis turės apjungti kitų metų sausio mėnesį startuojanti Viešojo valdymo agentūra (reorganizuojamas Valstybės tarnybos departamentas). Koncepcija yra patvirtinta Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros agentūros ekspertų.

Darbo užmokestį ketinama sieti su šalies vidutiniu darbo užmokesčiu (VDU), kuris būtų peržiūrimas kas treji metai. Anot V. Vasiliausko, paskutinis žinomas VDU būtų iš 2021 m., tad jis ir būtų imamas už bazę apskaičiuojant 2023 m. atlyginimus. Planuojama, kad įstaigų vadovai turės daugiau laisvės skirstant pagal asignavimus paskirtas lėšas (galvojama atsisakyti atlyginimų intervaluose „lubų“), reguliuojant darbuotojų skaičių.

Premjerės patarėjo teigimu, dėl papildomų finansų dabar yra diskutuojama su Finansų ministerija. Šiuo metu yra rengiami teisės aktų projektai, kuriama nauja darbuotojų vertinimo sistema. Seimo rudens sesijoje planuojama reformai reikalingus įstatymus priimti, o nauja tvarka startuotų 2023 m. sausio mėn.

LPSK atstovai kėlė daug įvairių klausimų, vienas jų – dėl darbuotojų atstovavimo, nes, atrodo, kad naujoje tvarkoje jis bus gana apribotas. Valdžios atstovai žadėjo, kad į kai kuriuos pasiūlymus bus atsižvelgta.


Informacija: www.lpsk.lt

12 views
bottom of page