Tarptautinė slaugytojų taryba pristato naujas gaires, padedančias slaugytojams spręsti didėjančią pasaulinę psichikos sveikatos priežiūros krizę
top of page

Tarptautinė slaugytojų taryba pristato naujas gaires, padedančias slaugytojams spręsti didėjančią pasaulinę psichikos sveikatos priežiūros krizę

Updated: Mar 8


Ženeva, Šveicarija; 2024 m. kovo 6 d. ─ Tarptautinė slaugytojų taryba (ICN), vykdydama savo misiją gerinti psichikos sveikatos priežiūrą visame pasaulyje, šiandien paskelbė naujas Psichikos sveikatos slaugos gaires (tik anglų kalba).


Visame pasaulyje žmonės susiduria su precedento neturinčiais iššūkiais, kurie daro didelį neigiamą poveikį jų psichikos sveikatai ir gerovei.


Naujosios ICN gairės - tai ICN įsipareigojimas padėti slaugytojams teikti kokybišką, etišką ir užjaučiančią slaugą psichikos sveikatos sutrikimų turintiems žmonėms visame pasaulyje.


Jomis siekiama pagerinti teikiamos slaugos nuoseklumą ir kokybę bei pateikti gaires, kad slaugytojai galėtų pasisakyti už geriausią praktiką, tvirtą politiką ir geresnes profesinio tobulėjimo bei švietimo galimybes.


ICN prezidentė Dr. Pamela Cipriano teigė, kad gairės pagerins psichikos sveikatos sutrikimų turinčių žmonių, kurie dažnai lieka negydomi, priežiūrą.


Dr. Cipriano sakė: "Gyvename beprecedenčių iššūkių, kurie daro didelį neigiamą poveikį žmonių psichikos sveikatai ir gerovei, laikotarpiu. Nors 50 proc. iš mūsų kada nors gyvenime suserga psichikos sveikatos sutrikimais, daugiau nei 70 proc. žmonių, turinčių sunkių psichikos sveikatos ir psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo sutrikimų, negauna jokio gydymo. Be to, žinome, kad labai svarbu nuolat palaikyti slaugytojų ir kitų sveikatos priežiūros darbuotojų psichikos sveikatą ir gerovę, ypač atsižvelgiant į tai, kad daugelis jų vis dar atsigauna po pandemijos padarinių.


"Slaugytojams tenka itin svarbus vaidmuo teikiant užjaučiančią, į asmenį orientuotą priežiūrą, kuri yra būtina jautriose sveikatos priežiūros sistemose. Šiomis gairėmis remiama profesionali psichikos sveikatos slaugos praktika ir skatinami slaugos specialistų, politikos formuotojų ir sveikatos priežiūros organizacijų informuoti veiksmai."


Gairės parengtos bendradarbiaujant su slaugos ekspertais iš viso pasaulio. Jose pateikiamos rekomendacijos, kuriose nurodoma, kaip palaikyti ir gerinti psichikos sveikatos priežiūros paslaugų kokybę ir saugų jų teikimą.


Jos skirtos visoms slaugytojoms, įskaitant dirbančias bendrosios sveikatos priežiūros įstaigose ir dirbančias specializuotose psichikos sveikatos priežiūros tarnybose.

28 views
bottom of page