Žinių patikrinimo testas: ar patiri mobingą?
top of page

Žinių patikrinimo testas: ar patiri mobingą?


Kaip rodo statistika, psichologinis smurtas darbe – viena aktualiausių problemų, su kuria susiduria daug darbuotojų. Pernai VDI sulaukė 238 pranešimų dėl psichologinio smurto arba mobingo, o šiemet darbuotojai jau pateikė virš 150 skundų.


Psichologinis smurtas darbovietėse neigiamai veikia ne tik pavienius darbuotojus, bet ir visą kolektyvą. Neigiamos emocijos darbe žmonėms sukelia įvairių psichosomatinių ir net fizinių ligų, darbuotojai greičiau „perdega“. Todėl bendradarbiaudami su „Delfi“ portalu parengėme žinių patikrinimo testą „Ar patiri mobingą?“ (https://mobingas.delfi.lt/). Mūsų tikslas – šviesti visuomenę ir padėti atpažinti psichologinį smurtą.


VDI skatina ginti savo teises, todėl rekomenduoja darbuotojui, manančiam, kad jo atžvilgiu taikomas psichologinis smurtas ar priekabiavimas, būti aktyviam, ginant savo pažeistas teises, rinkti visus įrodymus, galinčius patvirtinti kito asmens nepriimtino elgesio faktus. Apie situaciją reikia pranešti bendrovėje nustatyta tvarka arba asmeniui, kuris yra paskirtas atsakingu už smurto ir priekabiavimo prevenciją darbe. Jeigu darbdavys nesiima jokių smurto ir priekabiavimo prevencijos priemonių, nereaguoja į darbuotojo pranešimą apie patiriamą smurtą, arba pats smurtauja, darbuotojai gali kreiptis į:

· Valstybinę darbo inspekciją su skundu dėl situacijos identifikavimo ir galimo poveikio priemonių darbdavio atžvilgiu pritaikymo;

· Darbo ginčų komisiją su prašymu atlyginti turtinę ar neturtinę žalą dėl patirtų emocinių išgyvenimų, nepatogumų, psichologinių sukrėtimų, psichologinio spaudimo ir panašiai;

· Lietuvos Respublikos generalinę prokuratūrą, siekiant gauti Pranešėjo statusą.



Kontaktams:

mob. +370 698 73 025


Lietuvos Respublikos valstybinė darbo inspekcija

prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos

Algirdo g. 19, LT-03607 Vilnius


Konsultuojame:

telefonu (8 5) 213 9772 (I–IV 9.00–15.00, V 9.00–14.00, pertrauka 12.00–13.00)

Žinote, kur dirbama nelegaliai? Praneškite raštu, telefonu (8 5) 213 9772

arba per mobiliąją programėlę „Žinok teises“

30 views
bottom of page