Visuotinis sveikatos draudimas bus pasiektas tik tuo atveju, jei padidės investicijos į slaugą
top of page

Visuotinis sveikatos draudimas bus pasiektas tik tuo atveju, jei padidės investicijos į slaugą


Ženeva, Šveicarija, 2023 m. rugsėjo 19 d. - Tarptautinės slaugytojų tarybos (ICN) pirmininkė Dr. Pamela Cipriano pareiškė, kad slauga yra raktas į pokyčius, kuriuos būtina atlikti sveikatos sistemose, jei norima, kad visuotinio sveikatos draudimo (angl. Universal Health Coverage, UHC) tikslas taptų realybe iki Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) nustatyto 2030 m. termino.


Prieš rugsėjo 21 d. įvyksiantį Jungtinių Tautų aukšto lygio susitikimą dėl visuotinio sveikatos priežiūros paslaugų, gydytojas Cipriano sakė, kad slaugytojai turi įgūdžių ir patirties, kad galėtų daryti pažangą siekiant visuotinio sveikatos priežiūros paslaugų, tačiau jų trūkumas ir investicijų stoka visame pasaulyje mažina jų vaidmenį.


Gyd. Cipriano pridūrė: "Nėra paprasto sprendimo, kai kalbama apie visuotinį sveikatos draudimą, tačiau nėra abejonių, kad slaugytojai turi pagrindinį raktą, kuris padės užtikrinti geresnę sveikatos priežiūrą žmonėms visame pasaulyje.


"Aukštos kvalifikacijos slaugytojai iš tiesų yra labai svarbūs, tačiau, deja, jų pastangoms trukdo nepakankamos vyriausybių ir sveikatos priežiūros organizacijų investicijos į naujų slaugytojų rengimą, didesnį slaugytojų įdarbinimą, jau dirbančių slaugytojų mokymą ir išlaikymą, taip pat sudaryti sąlygas aukštos kvalifikacijos išplėstinės praktikos slaugytojams plėsti savo funkcijas ir atsakomybę."


ICN yra Tarptautinės sveikatos partnerystės (UHC2030) darbo grupės, kuri paskelbė savo veiksmų darbotvarkę, kurioje nustatyta, ką reikia padaryti, kad būtų galima toliau siekti UHC.


Gyd. Cipriano teigė, kad stipri slaugos darbo jėga yra labai svarbus pirmas žingsnis šioje kelionėje ir kad ICN parengtoje Pokyčių chartijoje nurodyta, kaip slaugos indėlis į UHC gali būti maksimaliai padidintas.


"ICN Permainų chartija ragina vyriausybes vertinti, saugoti, gerbti ir investuoti į slaugytojus, kad būtų užtikrinta tvari slaugos ir sveikatos priežiūros ateitis. Be šių investicijų visuotinė slaugos sveikatos priežiūra nebus pasiekta niekada, jau nekalbant apie sparčiai artėjantį 2030 m. terminą.


"Galimybė naudotis sveikatos priežiūros paslaugomis yra visuotinė teisė, kurią turėtų gerbti visi planetos gyventojai. Slaugytojos gali tai įgyvendinti, bet jos negali to padaryti vienos ir tikrai negali to padaryti, jei vyriausybės nepasikeis, kiek pinigų jos yra pasirengusios skirti sveikatos priežiūrai. Atėjo laikas spręsti sveikatos saugumo klausimą pripažįstant, kad žmogiškasis kapitalas yra žmonėse glūdintis turtas.


"Pasaulis taps geresnis, jei vyriausybės atvers savo iždus ir sveikatos priežiūrą bei slaugą įtrauks į savo finansinius planus. Kiekvienas į slaugą investuotas doleris atneš dividendų ilgiems metams. Atėjo laikas vyriausybėms susimąstyti, pasitempti ir mokėti - mūsų visų labui."

5 views
bottom of page