VDI: Pažymint Pasaulinę darbuotojų saugos ir sveikatos dieną – raginimas siektis NULIO mirčių darbe
top of page

VDI: Pažymint Pasaulinę darbuotojų saugos ir sveikatos dieną – raginimas siektis NULIO mirčių darbe


Informacija žiniasklaidai                                             2024-04-26

 

 


Pažymint Pasaulinę darbuotojų saugos ir sveikatos dieną – raginimas siektis NULIO mirčių darbe

 

Tarptautinė darbo organizacija kasmet balandžio 28-ąją skatina minėti Pasaulinę darbuotojų saugos ir sveikatos dieną. Tai diena, skirta prisiminti ir pagerbti asmenis, žuvusius ir nukentėjusius darbe, kartu tai diena pabrėžti ir akcentuoti, kad teisė į sveiką ir saugią darbo aplinką – kiekvieno mūsų teisė, o saugios, sveikos ir tinkamos darbo sąlygos – ne privilegija, o būtinybė.

 

Pastaraisiais metais Lietuvoje nelaimingų atsitikimų darbe skaičius sumažėjo  – 2023 m. 17 žmonių žuvo, 106 buvo sunkiai sužaloti, 2022 m. – atitinkamai 21 žmogus žuvo ir 130 buvo sunkiai sužaloti. Deja, vis dar esame tarp Europos šalių, kuriose mirčių darbe įvyksta daugiausia.

 

Kasmet svarstome, kokia turi būti darbuotojų saugos ir sveikatos kultūra įmonėse, kad kiekvienas dirbantysis jaustųsi sveikas, saugus ir darbingas. Ši tema buvo aptarta ir balandžio 24 d. Valstybinėje darbo inspekcijoje vykusiame iškilmingame Lietuvos Respublikos darbuotojų saugos ir sveikatos komisijos posėdyje, skirtame paminėti Pasaulinę darbuotojų saugos ir sveikatos dieną. Komisijoje dalyvauja valstybės institucijų, darbdavių ir darbuotojų organizacijų atstovai.

 

Išankstiniais duomenimis, šių metų I ketv. Valstybinė darbo inspekcija gavo 16 pranešimų apie įvykius darbe, kurių metu buvo sunkiai pakenkta darbuotojų sveikatai, ir 2 pranešimus apie įvykius darbe, kurių metu darbuotojai mirė (2023 m. I ketv. – atitinkamai 1 ir 36 pranešimai). „Atsižvelgiant į statistiką, bendra nelaimingų atsitikimų darbe tendencija yra akivaizdžiai mažėjanti: nors pirmąjį ketvirtį, palyginti su 2023 m. tuo pačiu laikotarpiu, mirtinų nelaimingų atsitikimų darbe skaičius padidėjo 1 atveju, bet užtat sunkių sužalojimų sumažėjo 20 atvejų, arba net 56 proc. Tačiau iki užsibrėžto tikslo – 0 mirčių darbe – mums dar toli,“ – pastebėjo Lietuvos Respublikos vyriausiasis valstybinis darbo inspektorius Jonas Gricius.

 

Socialinės apsaugos ir darbo viceministras Vytautas Šilinskas posėdyje pabrėžė, kad svarbios visos priemonės, padedančios motyvuoti darbdavius užtikrinti darbuotojų saugą ir sveikatą įmonėse. Kalbėta, kad šią motyvaciją sustiprins Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pasiūlyta papildoma nelaimingų atsitikimų darbe ir profesinių ligų socialinio draudimo vienkartinė įmoka į VSDF biudžetą draudėjui už darbuotojų saugos ir sveikatos norminių teisės aktų pažeidimą, dėl kurio galėjo įvykti nelaimingas atsitikimas darbe, avarija ar atsirasti kitų sunkių padarinių.

 

Prie šios motyvacijos stiprinimo gali prisidėti ir viešųjų pirkimų vykdytojai, jei taikys rekomendaciją iš viešųjų pirkimų procedūros pašalinti paslaugos teikėją, kuris nesilaikė darbuotojų saugos ir sveikatos reikalavimų – apie tai plačiau kalbama Viešųjų pirkimų tarnybos parengtose Socialiai atsakingų pirkimų gairėse.

 

Taip pat kalbėta, kad ne mažiau svarbi pačių darbuotojų motyvacija saugoti save ir kartu dirbančius kolegas. Valstybinės darbo inspekcijos duomenimis, deja, gana dažnai nelaimingi atsitikimai įvyksta dėl darbuotojų nenoro laikytis darbų saugos reikalavimų – būtent dėl šios priežasties žūsta net trečdalis visų darbuotojų.

 

Lietuvos Respublikos vyriausiasis valstybinis darbo inspektorius Jonas Gricius atkreipė dėmesį, kad įmonėse vis dar trūksta sąmoningumo, atidos ir atsakomybės. Praeitais metais daugiausia mirtinų ir sunkių nelaimingų atsitikimų įvyko dėl nepakankamos darbuotojų saugos ir sveikatos vidinės kontrolės, neatlikto profesinės rizikos vertinimo, netinkamo darbų organizavimo ir darbuotojams patiems nesilaikius vadovų duotų nurodymų ar pateiktų instrukcijų. Analizuojant sunkius nelaimingus atsitikimus darbe, vis dažniau nustatoma, kad įmonė laikėsi atsakingo požiūrio ir padarė viską, kas jai priklauso, – darbuotojas buvo tinkamai instruktuotas, aprūpintas apsaugos priemonėmis, tačiau tai vis tiek neapsaugojo nuo skaudžių pasekmių. Taigi viena iš svarbiausių užduočių darbdaviams šiandien – įgyvendinti tokias prevencijos priemones, kurios panaikintų galimybę darbuotojams rizikuoti.

 

2023 m. Valstybinė darbo inspekcija beveik pusę patikrinimų ir tyrimų skyrė darbuotojų saugos ir sveikatos klausimams. Didžiausias dėmesys pastaraisiais metais skirtas pavojingiausių sričių – žemės ūkio, miškininkystės, apdirbamosios gamybos, vandens tiekimo, nuotekų valymo, atliekų tvarkymo ir regeneravimo, statybos, didmeninės ir mažmeninės prekybos, transporto ir saugojimo – įmonių priežiūrai, būtent kuriose dažniausiai ir įvyksta nelaimės darbe.

 

Minėdami Pasaulinę darbuotojų saugos ir sveikatos dieną, linkime: saugokime save, į darbo saugą žiūrėkime ypač atsakingai. Būkime atidūs patys ir, matydami atsakomybės stoką, sudrausminkime, paraginkime, paskatinkime kitus tokiais būti.

 

 

VDI ragina pranešti apie galimus pažeidimus darbe, pavyzdžiui, netinkamas darbo sąlygas, piktnaudžiavimą darbo bei poilsio laiku ir pan. Apie nesudaromas darbo sutartis anonimiškai galima pranešti telefonu +370 5 213 9772.

 

 

Kontaktams:

mob. +370 698 73 025

7 views
bottom of page