TST: Svarbus slaugytojų ir visų sveikatos priežiūros darbuotojų saugumas Ukrainoje
top of page

TST: Svarbus slaugytojų ir visų sveikatos priežiūros darbuotojų saugumas Ukrainoje

Tarptautinė slaugytojų taryba (TST) teigia, kad svarbiausia yra slaugytojų ir visų sveikatos priežiūros darbuotojų apsauga ir sauga Ukrainoje






Ženeva, Šveicarija, 2022 m. vasario 25 d.


Tarptautinė slaugytojų taryba (TST) ir jos daugiau nei 130 narių visame pasaulyje reiškia solidarumą su žmonėmis, slaugytojais ir visais sveikatos priežiūros darbuotojais, patekusiais į konflikto zoną Ukrainoje. TST teigia, kad slaugytojų ir visų sveikatos priežiūros darbuotojų apsauga ir sauga yra svarbiausia. Bet koks sveikatos apsaugos darbuotojų ar sveikatos įstaigų puolimas ar taikymasis prieš juos prieštarauja sveikatos priežiūros darbuotojų apsaugai, įtvirtintai tarptautinėse taisyklėse ir Ženevos konvencijoje, ir yra įžeidimas prieš žmoniją.

TST palaiko ryšius su kolegomis slaugytojais regione ir deda visas pastangas, kad užmegztų ryšį su Ukrainos slaugytojais, kad pasiūlytų paramą ir solidarumą bei pasidalintų savo žiniomis su pasauliu. TST prezidentė Pamela Cipriano sakė: „Esame labai susirūpinę dėl padėties Ukrainoje ir širdimi vienijamės su visais į konfliktą įtrauktais žmonėmis, įskaitant mūsų slaugytojus ir visus sveikatos priežiūros darbuotojus, kurie vėl atsiduria humanitarinės krizės priešakyje.

„Mūsų slaugytojų ir sveikatos sistemų apsauga ir saugumas yra itin svarbūs ir įtvirtinti

Tarptautinėje teisėje. Raginame visas konflikte dalyvaujančias šalis ir tarptautinę bendruomenę daryti viską, kas nuo jų priklauso, kad būtų užtikrintas mūsų slaugytojų, kurioms dažnai gresia mirtinas pavojus rūpinantis kitais žmonėmis, saugumas. Galimybė gauti sveikatos priežiūros paslaugas ir humanitarinės pagalbos teikimas turi išlikti visų suinteresuotų asmenų prioritetu, nes matome, kad miestai puolami, o dešimtys tūkstančių žmonių traukiasi iš savo namų.

TST generalinis direktorius Howard Catton pridūrė: „Esame labai susirūpinę dėl padėties Ukrainoje ir susisiekėme su savo kolegomis slaugytojais šalyje, dirbančiais tokiomis labai chaotiškomis ir bauginančiomis aplinkybėmis. Mes ir toliau stengsimės su jais susisiekti ir perduoti jų žinutes pasauliui.

„Slaugytojai ir sveikatos priežiūros darbuotojai yra išgydymo ir susitaikymo jėga. Sveikatos priežiūros nešališkumo ir medicinos bei slaugos neutralumo principai yra daug stipresni už bet kokius skirtumus tarp žmonių. Bet koks išpuolis prieš ligoninę ar sveikatos priežiūros įstaigą ne tik prieštarauja tarptautinei teisei, bet ir yra įžeidimas prieš žmoniją. Prisiminkime, kad šiuolaikinės slaugos principai gimė Kryme, per Krymo karą daugiau nei prieš 150 metų. Kai saugome slaugytojų ir visų sveikatos priežiūros darbuotojų darbą ir nešališkumą, išsaugome savo žmogiškumą, kuris šiandien ir toliau šviečia slaugytojų bendruomenėje visame pasaulyje.

Sulaukėme daugelio mūsų nacionalinių slaugytojų asociacijų palaikymo žinučių mūsų kolegoms Ukrainoje, ypač daug - iš Rusijos slaugytojų asociacijos.


Nacionalinės slaugytojų asociacijos išsiuntė palaikymo žinutes savo kolegoms Ukrainoje, įskaitant Rusijos slaugytojų asociaciją.


Rusijos slaugytojų asociacijos prezidentė Valentina Sarkisova pasidalino šia žinia su TST:

„Rusijos slaugytojų asociacija su visomis pasaulio slaugytojomis labai susirūpinusi dėl savo artimiausių kolegų iš kaimyninės šalies. Politika toli gražu nėra slauga, o ginkluoti konfliktai prieštarauja pagrindiniam mūsų profesijos įvardijimui. Nėra kitų profesijų, kurios taip brangintų gyvybę ir sveikatą, kaip slaugytojai. Kartu su visu pasauliu tikimės greito visų konfliktų sprendimo ir sugrįžimo į normalų bei taikų gyvenimą. Mes tikime, kad jokia politinė konfrontacija negali paveikti slaugos misijos. Su visa aistra linkime, kad nebebūtų prarastos gyvybės, o visi slaugytojai grįžtų į savo taikias pareigas saugioje aplinkoje.


TST informacinis pranešimas

43 views
bottom of page