Spalio 10-ąją minima Pasaulinė psichikos sveikatos diena
top of page

Spalio 10-ąją minima Pasaulinė psichikos sveikatos diena

Spalio 10-ąją minima Pasaulinė psichikos sveikatos diena. Ši diena yra skirta pabrėžti psichikos sveikatos reikšmę ir skatinti supratimą bei sąmoningumą šia tema. Pagrindinis Pasaulinės psichikos sveikatos dienos tikslas yra šviesti visuomenę apie psichikos sveikatą, skatinti dalytis asmenine patirtimi ir kurti pozityvų požiūrį į psichikos sveikatą.


Šią dieną paskelbė Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO), siekdama išryškinti psichikos sveikatos svarbą visame pasaulyje. PSO pabrėžia, kad psichikos sveikata yra neatsiejama žmogaus sveikatos dalis, kuri turi būti vertinama taip pat, kaip ir fizinė sveikata. Ši ypatinga diena yra puiki galimybė organizuoti viešas diskusijas, renginius ir kitas iniciatyvas, skatinančias supratimą apie psichikos sveikatą bei mažinančias su ja susijusią stigmą. Ji kviečia žmones rūpintis savo psichikos sveikata, ieškoti pagalbos, jei to reikia, ir palaikyti tuos, kurie susiduria su psichikos sveikatos iššūkiais.


2023-ųjų metų Pasaulinės psichikos sveikatos dienos tema – „Psichikos sveikata yra visuotinė žmogaus teisė“. Ši tema mus visus jungia ir skatina suprasti bei gerbti psichikos sveikatą kaip bet kurią kitą sveikatos sritį. Daugelis žmonių, turinčių psichikos sveikatos iššūkių, tebėra pažeidžiami ir patiria žmogaus teisių pažeidimų. Todėl kartu siekime sukurti supratingą visuomenę, kurioje nebūtų psichikos sveikatos stigmos ir kur kiekvienas žmogus jaustųsi palaikomas bei suprastas. Rūpinkimės savo ir kitų psichikos sveikata!


Informaciją apie Pasaulinei psichikos sveikatos dienai skirtus renginius galite rasti čia:


Kasmet spalio 10 d. minima Pasaulinė psichikos sveikatos diena. Kviečiame palaikyti visuomenės sveikatos biurų iniciatyvas!


● Spalio 10 d.13 val. Biržų rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras organizuoja užsiėmimą su psichologe Andra Kiškyte „Stresas, jo įveikos būdai“.



● Spalio 10 d. Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras kviečia dalyvauti seminare „Kaip jaustis laimingu?“, kurio metu bus siekiama atsakyti į visiems mums svarbius klausimus: kas yra laimė? kas lemia, kad jaučiamės mažiau ar daugiau laimingi? kas yra laimės hormonai ir kaip jų „pasigaminti“?, kokie praktiniai žingsniai veda laimės jausmo patyrimo link?



● Spalio 10 d. 18.00 val. Kazlų Rūdos savivaldybės visuomenės sveikatos biuras ragina prisijungti į garsų terapijos užsiėmimą, kuris gerina savijautą ir stiprina sveikatą.



● Spalio 10 d.15.00 val. Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuras kviečia stebėti tiesioginę transliaciją, kurioje bus kalbama apie psichologo ir priklausomybių konsultanto darbą, kas yra priklausomybė ir psichikos sveikata, kaip galime sau padėti, kokius mitus girdime dažniausiai.



● Spalio 10 d. 18.00 val. Kretingos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras, siekdamas šviesti visuomenę aktualiomis psichikos sveikatos temomis, organizuoja renginį tema „Autizmo kelias. Iki atpažinimo ir po jo“.



● Spalio 10 d. 10.00 val. Lentvario kultūros centre vyks diskusija „Žalia šviesa gyvenimui. Emocinio intelekto ir psichologinės gerovės ryšys“.


Daugiau informacijos https://lentvariokultura.lt/


● Spalio 10 d. 17.00 val. Marijampolės savivaldybės visuomenės sveikatos biuras siekia atkreipti dėmesį ir priminti, kad svarbu rūpintis ne tik fizine, bet ir psichologine sveikata, rengdamas kūrybines dirbtuves „Pozityvus savęs vertinimas“.



● Spalio 10 d. 10.00 val. Panevėžio miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biure vyks baziniai savižudybių prevencijos mokymai; 18.00 val. filmo „Like VIRUSAS“ peržiūra bei diskusija su psichologu apie virtualaus gyvenimo ribas, „like“ įtaką mūsų gyvenime.



● Spalio 10 d. 8.30 val. Šalčininkų rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras kviečia į konferenciją „Kartu prieš smurtą. Atsakingi esame visi“.



● Spalio 10 d. 17.30 val. Šiaulių miesto visuomenės sveikatos biuras ragina skirti laiko savo psichikos sveikatai, pasirūpinti šalia esančių emocine sveikata ir kviečia į renginį „Žalia šviesa gyvenimui“.



● Spalio 10 d. 10.30 val. Trakų viešojoje bibliotekoje vyks susitikimas su savižudybių prevencijos eksperte, visuomenės sveikatos specialiste Viktorija Andreikėnaite bei iniciatyvos „Žvelk giliau“ ambasadore. Diskusijos metu bus kalbama apie psichikos sveikatą, emocinį raštingumą.


● Spalio 10 d. nuo 8.30 val. Vilniaus visuomenės sveikatos biuras „Vilnius sveikiau“ kviečia vaikus ir jaunimą prisijungti prie „Emocijų išveikimo mankštos“, o nuo 11.30 val. suaugusius vilniečius prisijungti prie vyksiančios tiesioginės transliacijos „Vaizduotės meditacija suaugusiems“.



● Spalio 11 d. 17.15 val. Lazdijų rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras kviečia į teorinę ir praktinę paskaitą „Asmenybė gyvenime, gyvenimas asmenybėje“.


Daugiau informacijos

20 views
bottom of page