PSO ekspertų vizitas Lietuvoje: be kitų įžvalgų - ypatingas dėmesys slaugai
top of page

PSO ekspertų vizitas Lietuvoje: be kitų įžvalgų - ypatingas dėmesys slaugai

Updated: Sep 5, 2022



Nuo pirmadienio Lietuvoje viešintys Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) atstovai ketvirtadienį, rugsėjo 1 d., baigdami savo misiją Sveikatos apsaugos ministerijai (SAM) ir socialiniams partneriams pristatė vizito metu atlikto tyrimo išvadas apie Lietuvoje planuojamus pokyčius sveikatos apsaugos srityje. Tarptautinės organizacijos ekspertai pasidalino savo įžvalgomis, praktiniais patarimais bei gerosios praktikos pavyzdžiais iš kitų pasaulio valstybių.


Pristatymo ir diskusijos metu nemažai dėmesio buvo skiriama slaugai ir slaugytojų problemoms Lietuvoje.

Ekspertai teigė, kad reikia daugiau dėmesio skirti sveikatos sektoriaus resursų planavimui, siekti sumažinti slaugytojų trūkumą šalyje, pritraukti daugiau slaugos specialybės studentų, spręsti netolygų pasiskirstymą regionuose, atsižvelgti į migraciją bei senstančius slaugos darbuotojus, į diskusijas įtraukti praktikų atstovus. Taip pat ekspertai pateikė vertingų įžvalgų apie slaugytojų autonomijos didinimą praktikoje ir valdyme, komandinio darbo stiprinimą, slaugos lyderystės skatinimą.

Diskusijoje pasisakė ir Aušra Volodkaitė, kuri teigė, kad Lietuvoje slaugytojai įgyja labai gerą išsilavinimą, bet kartais negali panaudoti savo įgytų įgūdžių ir kompetencijų dėl didelių darbo krūvių, dėl neigiamo darbdavio požiūrio į slaugytoją kaip į padėjėją, o ne kaip į lygiavertį komandos narį, kuris gali daug nuveikti ir prisidėti prie gyventojų sveikatos gerinimo.


SAM ir LSSO biuro informacija



SAM spaudos tarnybos nuotrauka

25 views
bottom of page