Ne visos gydymo įstaigos tinkamai vykdo SAM ir medikų profsąjungų susitarimą
top of page

Ne visos gydymo įstaigos tinkamai vykdo SAM ir medikų profsąjungų susitarimą

Per dvejus metus viešosiose gydymo įstaigose dirbančių gydytojų vidutinis darbo užmokestis (VDU) pakilo 364 eurais (28 proc.), o slaugytojų – 196 eurais (29 proc.), rodo sausio-spalio mėnesių statistika. Daugiausiai atlyginimai kilo šių metų gegužės-birželio mėnesiais: gydytojams vidutiniškai 17,1 procento, o slaugytojams – vidutiniškai 19 procentų palyginti su 2018 m. sausio-balandžio mėnesiais.

„Sutarta, kad iki 2020 metų antrojo pusmečio vidutinis gydytojų darbo užmokestis turi siekti ne mažiau kaip 3 šalies VDU, o slaugytojų – ne mažiau kaip 1,5 VDU. Kaip ir iki šiol, dėsime visas pastangas,  kad šis pažadas medikams būtų įgyvendintas“, – tvirtina ministras A. Veryga.



SAM primena, kad šių metų gegužės  mėnesį šių metų medikų darbo užmokesčio fondas buvo padidintas beveik 100 mln. eurų. Deja, ne visos gydymo įstaigos tinkamai vykdo SAM ir medikų profsąjungų susitarimą – kai kurių jų vadovai gerokai vėlavo didinti atlyginimus ar kelia juos ne tiek, kiek buvo numatyta susitarime. Ir tai dar kartą patvirtina, kokia išties reikalinga yra sveikatos sistemos struktūrinė pertvarka – jei valstybė rado būdą, kaip išspęsti medikų atlyginimų didinimo problemą, tam neturi trukdyti sistemos trūkumai.

Su gydymo įstaigomis, kuriose nepakankamai keliami atlyginimai medikams, SAM, profesinės sąjungos ir teritorinės ligonių kasos dirba individualiai. Tai jau duoda rezultatų: palyginti su gegužės-birželio mėnesiais, kai buvo panaudota 83 proc. tam laikotarpiui skirtų PSDF biudžeto lėšų, gegužės-spalio mėnesiais panaudota jau 86 proc. šiam laikotarpiui skirtų lėšų. Neatmetama galimybė, kad darbui su tomis įstaigomis, kuriose pokyčiai vyksta per vangiai, pasitelkti ir savivaldybių administracijas – gydymo įstaigų steigėjas ir toliau kontroliuoti darbo užmokesčio didinimą kiekvienoje gydymo įstaigoje.


Daugiau apie slaugytojų atlyginimo pokyčius skaitykite ČIA.


SAM spaudos tarnybos naujienos

Recent Posts

See All

Kreipimasis dėl medikų darbo užmokesčio didinimo

2019-07-22 LR SAM įvyko pasitarimas dėl Lietuvos Nacionalinės sveikatos sistemos (LNSS) šakos kolektyvinės sutarties atnaujinimo. Pasitarime dalyvavo medikų profesinių sąjungų ir Sveikatos apsaugos mi

bottom of page