Medikų profesinės sąjungos prašo neskubėti priimti sprendimus dėl privalomos vakcinacijos
top of page

Medikų profesinės sąjungos prašo neskubėti priimti sprendimus dėl privalomos vakcinacijos

Lietuvos gydytojų sąjunga, Lietuvos sveikatos apsaugos darbuotojų sąjunga ir Lietuvos slaugos specialistų organizacija, susipažinusios su Lietuvos Respublikos žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo Nr. I-1553 11 ir 18 straipsnių pakeitimo įstatymo projektu ir skubotu jo aptarimu Sveikatos reikalų komitete, kreipėsi į Lietuvos Respublikos Seimo frakcijas, nes mato, kad privalomos dirbančių sveikatos sistemoje vakcinacijos svarstymas vyksta paskubomis, nediskutuojant su medikų bendruomene ir neatsakant į medikų bendruomenei aktualius klausimus.

Kad būtų išlaikyta medikų parama pandemijos valdyme, medikų profesinės sąjungos siūlo vengti supriešinimo, įtampos ir bloginti psichoemocinį klimatą jau antrus metus ekstremaliomis sąlygomis dirbančioje sveikatos sistemoje.

Lietuvos medikai yra aktyviausiai vakcinacijos procese dalyvaujanti visuomenės grupė, kuri tikisi išsamių atsakymų į kylančius medicininius ir etinius klausimus, prieš įteisinant privalomus skiepus.

Todėl profesinės sąjungos kreipėsi į politikus juos prašydami susilaikyti nuo skubotų sprendimų, kurie turėtų būti priskiriami išskirtinai medikų kompetencijai, ir grąžinti įstatymą tobulinti:

  1. Įpareigojant Sveikatos reikalų komitetą organizuoti infekcinių ligų specialistų diskusiją, kurios tikslas – rekomendacijos dėl ribinių antikūnų verčių.

  2. Įpareigoti projekto iniciatorių – Sveikatos apsaugos ministeriją – pateikti lydinčiuosius poįstatyminius aktus (jų projektus) ir užtikrinti, kad į rengiamą medicininių kontraindikacijų sąrašą būtų įtrauktos rekomendacijos, kurios išsklaidytų medicinines abejones dėl galimos žalos.

  3. Įpareigoti Sveikatos apsaugos ministeriją pateikti duomenis apie nepasiskiepijusių sveikatos priežiūros specialistų skaičių, jų darbo vietų riziką bei kartu su infekcinių ligų specialistais ir profesinėmis sąjungomis įvertinti, ar tikslinga riboti konstitucines žmogaus teises ir laisves, ar galimos kitos alternatyvios priemonės šiems tikslams pasiekti.

Profesinės sąjungos išsiuntė kreipimąsi LR Seimo frakcijoms su prašymu atsižvelgti į medikų bendruomenės nuogastavimus ir išsamesnių svarstymų, diskusijų reikalavimą.

Kreipimosi tekstas ČIA.





34 views
bottom of page