Konsultuoja teisininkas: dėl nedarbingumo susirgus covid-19 liga; dėl galimybės atsisakyti skiepų
top of page

Konsultuoja teisininkas: dėl nedarbingumo susirgus covid-19 liga; dėl galimybės atsisakyti skiepų

Updated: Jan 8, 2021




LSSO teisininkas konsultuoja: atsakome į dažniausiai pasitaikančius klausimus


I. Jei sveikatos apsaugos darbuotojas darbo metu užsikrėtė covid - 19 liga dirbdamas ne infekciniame skyriuje ir jam skiriamas nedarbingimas


Paklausimas: Dirbame ligoninės ne infekciniame skyriuje, bet slaugos personalas vistiek susirgo covid-19 liga. Tiksliai sunku pasakyti, nuo kurio paciento užsikrėtė darbuotojai, spėjame, kad infekcija pateko į skyrių perkėlus naują pacientą, kuris po kelių dienų sukarščiavo, paėmus PGR - tyrimas buvo teigiamas. Manome, kad tai profesinė liga, nes darbuotojai susirgo darbe. Bet į Sodros užklausą, buvo išsiųstas įstaigos raštas, kad - liga vertinama kaip paprastas susirgimas, nors ir su covid-19 kodu, nes darbuotojai dirba ne infekciniame skyriuje. Tokiu atveju netenkama dalies nedarbingumo išmokos. Ką daryti?


Teisininko komentaras:

SODROS politika - vadovaujasi išskirtinai gydytojo nedarbingumo pažymėjimu, kur nurodomas specifinis susirgimo kodas. Jei darbuotojas nesutinka (mano, kad užsikrėtė covid -19 dirbdamas, o ne atsitiktinai), reikia per el. bankininkystę prisijungti prie savo SODROS paskyros (https://draudejai.sodra.lt/sodra-login/index), pasirinkti prašymas/skundas ir nurodyti:

1. darbovietę, skyrių ("Aš dirbu tokioje tai ligoninėje tokiame tai skyriuje."); 2. gydytą pacientą (-us), kuriam skyriuje buvo diagnozuotas COVID, kada jis (-ie) buvo gydytas ("Skyriuje tada ir tada buvo gydytas pacientas Jonas Jonaitis (asmens kodas ar gimimo data, jei žinoma, labai supaprastintų patikrinimą), kuriam tada ir tada buvo diagnozuota COVID liga, t.y. skyriuje sveikatos priežiūros paslaugos buvo teikiamos jau sergančiam pacientui."); 3. kada susirgo ("COVID liga man buvo diagnozuota tada ir tada, todėl atsižvelgiant į vidutinį inkubacinį laikotarpį manau, kad užsikėčiau šia liga teikdama sveikatos priežiūros paslaugas.") 4. ar užsikrėtimai "masiniai" tame skyriuje (jei taip - "Atkreipiu dėmesį, kad tame pačiame skyriuje tuo pačiu laikotarpiu be manęs užsikrėtė dar x slaugytojų/gydytojų.") 5. prašymas ("Atsižvelgiant į išdėstytas aplinkybes ir remiantis Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo 11(1) str., prašau man skirti ligos išmoką - 77,58 procento nuo kompensuojamojo uždarbio dydžio.") Tada SODRA atlieka patikrinimą (per savo sistemas, jei reikia, išsireikalauja iš įstaigos papildomus dokumentus) ir pasitvirtinus aplinkybėms skiria padidintą išmoką (sumoka "nepriemoką"). Apsaugos priemonių naudojimas nėra argumentas.


SVARBU skundžiant (prašant perskaičiuoti) būtina pagrįsti, kad užsikrėsta būtent darbo vietoje, t.y. skyriuje gulėjęs konkretus infekuotas pacientas ir susirgimas plius minus per 2 savaites po kontakto.


II. Paklausimas: Ar ASPĮ darbuotojas gali nesutikti skiepytis covid-19 vakcina?


Šiuo metu galioja SAM 2004 m. spalio 14 d. įsakymas Nr. V-716 (nekeistas

nuo priėmimo), nustatantis sąrašą privalomų darbuotojams skiepų pagal jų

darbo veiklos pobūdį ir kitus faktorius. Pvz., pirminės sveikatos

priežiūros specialistams privalomi skiepai nuo gripo, bet tik jei

atitinkamas specialistas pakliūna į rizikos grupę (pačiame įsakyme yra

tokia išlyga); chirurgijoje ir kituose skyriuose, kur galimas sąlytis su

hepatitu B infekuotu krauju, privalomas hepatito B skiepas ir pan.


Covid-19 (skiepų) šiame sąraše šiuo metu nėra, t.y. šis skiepas kol kas

nėra niekam privalomas.


Bylų dėl atsisakymo skiepytis tiems darbuotojams, kuriems tai yra

privaloma, niekada nebuvo, t.y. nėra teismų praktikos, kuri leistų

aiškiai suprasti, kokias pasekmes sukeltų atsisakymas skiepytis.

Tikėtina, tai būtų traktuojama kaip sveikatos būklė, dėl kurios

darbuotojas nebegali užsiimti atitinkama darbo veikla. Toks darbuotojas

esant galimybei turėtų būti perkeltas į kitą (saugią) darbo vietą, o

nesant tokių darbo vietų - atleidžiamas be įspėjimo su 2 mėnesių VDU

išeitine.


Konsultavo teisininkas Marius Dagys

606 views
bottom of page