LSSO išsiuntė raštą SAM spaudos tarnybai dėl nekorektiškai pateiktos informacijos
top of page

LSSO išsiuntė raštą SAM spaudos tarnybai dėl nekorektiškai pateiktos informacijos

Lietuvos slaugos specialistų organizacija sulaukė slaugytojų žinučių su informacija, kad oficialiame Lietuvos Respublikos Sveikatos apsaugos ministerijos tinklapyje bei socialinėse medijose 2020-11-16 paviešintamame straipsnyje „Pavasarį įgytos žinios ir įgūdžiai padeda medikams kovoti su antrąja pandemijos banga“ tekste nuolat minimi medikai ir slaugytojai, tarsi dvi atskiros darbuotojų grupės. Citata: „Sveikatos apsaugos ministerija informuoja, kad UAB „Krizių tyrimo centras“ pavasarį daugiau nei 8 tūkst. medikų ir slaugytojų visoje šalyje apmokė, kaip padėti nauja ir pavojinga infekcija užsikrėtusiems žmonėmis. Medikai ir slaugytojai iki šiol sėkmingai taiko įgytas žinias ir įgūdžius, taip pat naudojasi technine ir programine įranga, kuri po mokymų liko gydymo įstaigoms“ ( nuoroda į straipsnį: https://sam.lrv.lt/lt/naujienos/pavasari-igytos-zinios-ir-igudziai-padeda-medikams-kovoti-su-antraja-pandemijos-banga?fbclid=IwAR2KxP6zN_F_DjrbvVr2wqfTjjk4dLMqVjLugC4-HnTRhwXWC1rRSbf8XxU )

Remiantis LR Slaugos praktikos ir akušerijos praktikos įstatymu, 2001-06-28, Nr IX-413 (galiojanti redakcija 2020-01-01), bendrosios praktikos slaugytojas – asmuo, įgijęs slaugos studijų baigimo diplomą, taip pat bendrosios praktikos ir (ar) atitinkamą specialiosios praktikos slaugytojo profesinę kvalifikaciją; bendroji slaugos praktika– šio įstatymo ir kitų teisės aktų reglamentuotos bendrosios praktikos slaugytojo, turinčio galiojančią bendrosios slaugos praktikos licenciją, teikiamos asmens sveikatos priežiūros paslaugos.

Kadangi visuotinai priimta medikais vadinti medicinos darbuotojus, medicinos specialistus (lot.- medicus), į šią specialistų grupę patenka ir slaugytojai. Todėl nesuprantama, kodėl straipsnyje minimi medikai ir slaugytojai, o ne tiesiog – medikai bendrąja prasme arba nevardijamos visos specialistų grupės: gydytojai, slaugytojai, visuomenės sveikatos specialistai ir kt. Taip klaidinama visuomenė, skaidoma medikų bendruomenė, slaugytojai įžvelgia profesijos nepripažinimą ir diskriminavimą.

Slaugytojai gerbia ir vertina savo profesiją ir jiems labai svarbus profesijos įvaizdis bei pripažinimas, kad slaugytojas yra sveikatos sistemos darbuotojas – medikas, dirbantis su kitais sveikatos priežiūros komandos nariais. LSSO išreiškė lūkesčius , kad bus atsižvelgta į kreipimąsi bei ateityje bus siekiama išvengti klaidų ir neteisingo viešinamos informacijos interpretavimo bei atskirų sveikatos priežiūros specialistų grupių nuvertinimo.





LSSO biuro informacija

527 views
bottom of page