Lapkričio 17-oji - Neišnešiotų naujagimių diena
top of page

Lapkričio 17-oji - Neišnešiotų naujagimių diena

Updated: Nov 17, 2020




Lapkričio 17d. minima Pasaulinė neišnešiotų naujagimių diena. Vienas iš 10 naujagimių pasaulyje gimsta anksčiau nustatyto termino.


Kas tai yra pasaulinė neišnešiotų naujagimių diena?

Ši diena yra viena iš svarbiausių dienų per metus, kuri siekia visame pasaulyje atkreipti dėmesį į ankstyvo naujagimio gimimo iššūkius ir naštą. Šią dieną inicijavo Europos naujagimių mažylių priežiūros federacija - EFCNI - ir partnerės Europos tėvų organizacijos 2008 metais. Daugybė asmenų ir organizacijų iš daugiau nei 100 šalių suvienija jėgas ir savo veikla, specialiais renginiais įsipareigoja imtis veiksmų, kad padėtų spręsti neišnešiotų gimdymų sukeliamus sunkumus ir pagerinti neišnešiotų kūdikių bei jų šeimų padėtį.


Kodėl lapkričio 17-oji?


Ši data - lapkričio 17 d.- buvo pasirinkta pirmajame EFCNI tėvų organizacijų susitikime, įvykusiame Romoje, Italijoje. Tą dieną vienas iš EFCNI steigėjų tapo išdidžiu dukters tėvu, nors prieš tai dėl priešlaikinio gimdymo buvo netekęs trynukų. Taip gimė nauja sąmoningumo diena. 2010 m. JAV organizacija „March of Dimes“, Afrikos organizacija „LittleBigSouls“, Australijos nacionalinis „Premmie“ fondas ir FCNI susivienijo visuose žemynuose švęsti šios ypatingos dienos.


Padarykime pasaulinę neišnešiotų naujagimių dieną pokyčių diena


Visi kviečiami prisijungti prie šios dienos savo veikla ar renginiais: tėvų organizacijos, ligoninės, ne pelno organizacijos, sveikatos priežiūros specialistai, draugijos, įmonės, politikai, žiniasklaida ir pavieniai asmenys. Nesvarbu, kiek laiko, pinigų ar darbo jėgos jūs galite skirti - net ir naudodamiesi paprastais dalykais, galite tai pakeisti! Tipiškos kojinaitės ir purpuriniai žibintai tapo Pasaulinės neišnešiotų naujagimių dienos simboliais. Violetinė spalva atpažįstama kaip reiškianti jautrumą ir išskirtinumą.





Galite padidinti sąmoningumą dėl neišnešiotų naujagimių gimimo ištisus metus.



Apie EFCNI


Europos naujagimių priežiūros fondas (EFCNI) yra pirmoji visos Europos organizacija ir tinklas, atstovaujantis neišnešiotų naujagimių bei jų šeimų interesams. Joje susirenka tėvai, įvairių sričių sveikatos priežiūros ekspertai ir mokslininkai, kurių bendras tikslas yra pagerinti ilgalaikę neišnešiotų naujagimių sveikatą užtikrinant geriausią įmanomą prevenciją, gydymą, priežiūrą ir paramą. Norėdami gauti daugiau informacijos, apsilankykite www.efcni.org








Europos naujagimių priežiūros fondo informacija











44 views
bottom of page