Kvietimas steigti Europos sveikatos sąjungą
top of page

Kvietimas steigti Europos sveikatos sąjungą

Updated: Nov 26, 2020



Europos sveikatos ir tvarios plėtros institutas informuoja, kad žymūs Europos politikai siūlo veiksmų planą, kaip įveikti pandemiją, sustiprinti sveikatos politiką ir siūlo įsteigti Europos sveikatos sąjungą.




Kvietimas steigti Europos sveikatos sąjungą


2020-11-24


Manifestas „Už Europos sveikatos sąjungą“ (Manifesto for a European Health Union) kviečia sveikatos apsaugą padaryti Europos Sąjungos (toliau – ES) bendradarbiavimo ašimi. Jo autoriai – žinomi Europos politikai, tarp kurių buvęs Europos Komisijos prezidentas Žanas Klodas Junkeris (Jean-Claude Junker), buvęs Europos parlamento pirmininkas ir Europos Konvento narys Klausas Henšas (Klaus Hänsch), buvęs ES komisaras, atsakingas už sveikatą ir maisto saugą, Pasaulio sveikatos organizacijos specialusis pasiuntinys Europai, Europos sveikatos ir tvarios plėtros instituto steigėjas Vytenis Povilas Andriukaitis, buvusi Europos komisarė, atsakinga už transportą bei buvusi Slovėnijos premjerė Violeta Bulc, taip pat iškilūs ES sveikatos specialistai Pasaulio sveikatos programos steigėja Ilona Kickbusch, Europos sveikatos sistemos ir politikos observatorijos direktorius Joseph Figueras, Londono higienos ir tropikų medicinos mokyklos Europos visuomenės sveikatos profesorius Martin McKee, bei kiti.

COVID-19 apnuogino ES sveikatos sistemos trūkumus. Iki šiol institucijos apie ES pirmiausia kalbėjo kaip apie verslo projektą, o sveikatos apsauga liko politikos paraštėse, jai buvo sumažintos lėšos. Pandemija išryškino, kad virusas nepaiso sienų, ir privertė suvokti, kad būtina atsigręžti į kiekvienam europiečiui gyvybiškai svarbią sritį. Sveikata yra didžiausia kiekvieno vertybė, aktuali 499 mln. ES gyventojų.

Manifestas „Už Europos sveikatos sąjungą“ skatina peržiūrėti Europos sveikatos sistemos spragas, galiojančius ES ir Pasaulio sveikatos organizacijos teisės aktus bei imti veikti.

Dabar sveikatos reikalai priskirti ES šalių narių kompetencijai. Manifesto autoriai pateikia konkretų veiksmų planą ir pasiūlymų sąrašą, kaip bendradarbiauti siekiant geresnės europiečių sveikatos, pasitelkiant galiojančias ES ir pasaulio programas.

Manifestu „Už Europos sveikatos sąjungą“ kreipiamasi į ES šalių narių vyriausybes ir parlamentus, į Europos Parlamentą, nevyriausybines organizacijas, kad bendromis pastangomis šis klausimas atsirastų ES šalių narių vyriausybių ir Valstybių Vadovų Taryboje, kuri priimtų sprendimą įtraukti Europos sveikatos sąjungos klausimą į konferencijos dėl ES ateities darbotvarkę. Visi pritariantys Manifestui kviečiami už jį pasirašyti internete, galiojanti nuoroda:


Manifesto „Už Europos sveikatos sąjungą“ tekstas pridedamas.


MANIFESTAS UŽ EUROPOS SVEIKATOS SĄJUNGĄ
Download • 18KB

Informaciją išplatino Europos sveikatos ir tvarios plėtros institutas


Manifestą pasirašė ir Europos slaugytojų asociacijų federacija (ESAF), siekdama sustiprinti raginimą visiems parlamentų nariams ir Europos vadovams siekti aktyvesnio ES vaidmens sveikatos srityje.





68 views
bottom of page