Informacija iš LR Seimo Sveikatos reikalų komiteto posėdžio
top of page

Informacija iš LR Seimo Sveikatos reikalų komiteto posėdžio

2020-12-16 įvykusiame LR Seimo Sveikatos reikalų komiteto posėdyje buvo svarstomas 2020m. išaugusio mirtingumo klausimas. Buvo pateikti statistiniai duomenys, atlikta analizė, diskutuota apie priežastis, priemones situacijai gerinti. Posėdyje dalyvavo Sveikatos reikalų komiteto nariai, Sveikatos apsaugos ministras, atstovai iš Statistikos departamento, Higienos instituto, Valstybinės ligonių kasos ir kitų institucijų, taip pat pacientų ir medikų organizacijų atstovai. Posėdyje buvo pakviesta ir dalyvavo Lietuvos slaugos specialistų organizacijos prezidentė.

Buvo pristatyta pagrindinės mirčių priežastys Lietuvoje bei statistiškai reikšmingas padidėjimas vasaros mėnesiais bei žiemos pabaigoje, galimai įtakotas COVID-19 infekcijos bei kitų priežasčių. Mirtingumas itin didėja paskutines 4 savaites ir tai stebima visoje Lietuvoje.

Nacionalinio vėžio instituto vadovė informavo, kad karantino laikotarpis sąlygojo mažesnį operacijų skaičių esant pirminėms naviko stadijoms, prevencijos programų vykdymo apimčių mažėjimą, tai gali pasunkinti onkologinių ligų gydymą ateityje.

Posėdžio dalyviai aktyviai diskutavo apie galimas didėjančio mirtingumo priežastis, tarp kurių buvo įvardintas pirminės sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumo pablogėjimas karantino laikotarpiu, pacientų baimė atvykti į gydymo įstaigas, atšaukiami vizitai pas gydytojus. Pacientų organizacijų atstovė kalbėjo apie ilgas laukimo eiles pas specialistus konsultacijai, sunkesnį patekimą konsultacijoms karantino metu. Taip pat analizuoti registravimosi pas medikus sistemos trūkumai, paslaugų apimčių mažėjimas dėl pačių medikų- gydytojų, slaugytojų susirgimų, izoliacijos, fizinių konsultacijų pakeitimas nuotolinėmis, gydymo atvejų atidėjimas ar perkėlimas vėlesniam laikui, dėl ko blogėja pacientų sveikata.

Taip pat buvo iškeltas medikų mirštamumo nuo covid-19 ligos klausimas, kokia yra esama situacija ir skaičiai, deja, šiuo metu į klausimą nebuvo galimybės atsakyti.

Diskusijos užtruko beveik 2 valandas. Nutarta, kad kai kurias problemas reiktų analizuoti giliau, pasitelkus visas institucijas, taip pat buvo paprašyta siųsti pasiūlymus galutiniam nutarimui.


LSSO biuro informacija




28 views
bottom of page