ICN pristato ataskaitą „IND 2024“, kurioje daugiausia dėmesio skiriama slaugos ekonominei galiai ir lemiamam slaugytojų vaidmeniui kuriant gerovę visiems
top of page

ICN pristato ataskaitą „IND 2024“, kurioje daugiausia dėmesio skiriama slaugos ekonominei galiai ir lemiamam slaugytojų vaidmeniui kuriant gerovę visiems


Ženeva, Šveicarija, 2024 m. gegužės 8 d. ─ Tarptautinė slaugytojų taryba (ICN) šiandien pristato šių metų Tarptautinės slaugytojų dienos ataskaitą, kurioje daugiausia dėmesio skiriama ekonominei slaugos galiai, prieš gegužės 12 d. vyksiančias pasaulines iškilmes.


Ataskaitoje surinkti ekonomistų ir kitų žinomų ekspertų iš viso pasaulio įrodymai, iš kurių matyti, kokį indėlį slaugytojai ir slauga gali įnešti į pasaulio ekonomikos augimą, jei bus skiriama pakankamai investicijų.


Ataskaitoje teigiama, kad prasta sveikata pasaulio ekonomikai kainuoja 15 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP), o autoriai nurodo ryšį tarp prastos sveikatos ir netinkamos sveikatos priežiūros bei ekonominės gerovės.


ICN pirmininkė Dr. Pamela Cipriano sakė: „Prieš šių metų Tarptautinę slaugytojų dieną mūsų ataskaitoje daugiausia dėmesio skiriama ekonominei naudai, kurią visai pasaulio ekonomikai duoda didesnis slaugytojų skaičius. Žinome, kad sveikesni žmonės yra labiau įsitraukę ir ekonomiškai produktyvesni, tačiau milijonams žmonių trūksta galimybių gauti būtiniausių sveikatos priežiūros paslaugų, kurių didžiąją dalį teikia registruotos slaugytojos.


„Veiksmingas visuotinis sveikatos draudimas (angl. Universal Health Coverage, UHC) galėtų kasmet išgelbėti 60 milijonų gyvybių ir 3,7 metų pailginti vidutinę tikėtiną gyvenimo trukmę, tačiau norint tai pasiekti, reikia labai padidinti investicijas į slaugos darbuotojus. Slaugytojai yra pirminės sveikatos priežiūros (PSP), kurią Jungtinės Tautos pripažino katalizatoriumi siekiant UHC2030 tikslų, varomoji jėga. Ataskaitoje atskleidžiama, kad jei šalys nori pasiekti aukštesnes UHC 80 rodiklių iš 100 ribas, jos turės padidinti savo slaugytojų darbo jėgą, kad 10 000 gyventojų tektų 70 slaugytojų.


„Vyriausybės turi pripažinti, kad tokios investicijos į slaugą nėra išlaidos: investicijos į sveikatos priežiūrą taupo pinigus, o mūsų ekspertai teigia, kad sveiki gyventojai gali padidinti pasaulio BVP 12 trilijonų JAV dolerių arba 8 %.“


Pastarosiomis savaitėmis ICN vyriausiasis vykdomasis pareigūnas Howardas Cattonas girdėjo slaugytojų vadovų iš viso pasaulio pasisakymus, kad vyriausybės, užuot investavusios į slaugos darbuotojus, ieško trumpalaikių sprendimų. Šiandien lankydamasis Danijos slaugytojų asociacijoje, H. Cattonas sakė: „Šiandien, lankydamasis Danijos slaugytojų asociacijoje, H. Cattonas sakė:


„Susidūrę su visuotiniu slaugytojų trūkumu, užuot investavę į dabartinę slaugytojų darbo jėgą, matome, kad per daug vyriausybių renkasi trumpalaikę ir išlaidas mažinančią politiką, pavyzdžiui, tarptautinį įdarbinimą, naujų neregistruotų slaugytojų pareigybių kūrimą ir siekį sutrumpinti slaugytojų rengimo trukmę. Tai neteisingi sprendimai, vedantys mus klaidinga linkme, ir kyla rimtas pavojus, kad tai gali atbaidyti žmones nuo profesijos ir kad daugiau patyrusių slaugytojų išeis iš darbo arba pasitrauks anksčiau, nei būtų tai padarę.


„Bendradarbiaudama su tarptautinėmis organizacijomis, tokiomis kaip Pasaulio ekonomikos forumas, ICN vis dažniau pripažįsta, kad investicijos į slaugą yra ekonomikos augimo spartintojas, o ne stabdys, ir neįkainojama investicija į pasaulinę sveikatą.“


  • IND švenčiama visame pasaulyje kiekvieną gegužės 12 d., Florence Nightingale gimimo metines. ICN kasmet mini šią svarbią dieną rengdama ir platindama Tarptautinės slaugytojų dienos (IND) išteklius ir įrodymus.

15 views
bottom of page