ESAF pareiškimas: smerkiame karinį konfliktą ir precedento neturinčią agresiją prieš Ukrainą
top of page

ESAF pareiškimas: smerkiame karinį konfliktą ir precedento neturinčią agresiją prieš Ukrainą

Updated: Mar 31, 2022

ESAF PAREIŠKIMAS

2022 m. kovo 01 d

ESAF smerkia Rusijos Federacijos karinį konfliktą ir precedento neturinčią agresiją prieš Ukrainą







Europos slaugytojų asociacijų federacija (ESAF) smerkia precedento neturinčią Rusijos Federacijos agresiją prieš Ukrainą ir sukeltą nepateisinamą skausmą, kančias ir gyvybių praradimą.

Sulaukę naujausių pranešimų apie apšaudymą ir žalą sveikatos įstaigoms, esame labai susirūpinę dėl slaugytojų, akušerių ir visų sveikatos priežiūros specialistų Ukrainos ligoninėse ir sveikatos priežiūros tarnybose. Sveikatos priežiūros įstaigos neturi būti kariniai taikiniai. ESAF reikalauja, kad būtų gerbiamas tarptautinis medicinos ir sveikatos priežiūros neutralumo principas, taip pat būtų užtikrinami ir apsaugomi žmogaus teisių principai. Nukentėjusieji ir pacientai Ukrainoje turi turėti visišką prieigą prie sveikatos priežiūros paslaugų. Sveikatos priežiūros specialistams neturi būti trukdoma atlikti savo profesines pareigas, o bet kokie veiksmai, kuriais siekiama sutrukdyti jiems vykdyti pareigą – saugoti gyvybes arba jiems skiriamos sankcijos, prieštarauja tarptautinei teisei.

ESAF ragina Rusijos vadovus gerbti slaugytojų ir akušerių bei visų sveikatos priežiūros specialistų darbą Ukrainoje ir sveikatos priežiūros įstaigų bei sveikatos priežiūros specialistų neutralumą. ESAF solidarizuojasi su savo kolegomis iš Ukrainos, jų šeimomis, piliečiais ir kaimynais ir reikalauja nedelsiant nutraukti karinį konfliktą ir karo veiksmus Ukrainoje.

ESAF kovo 2 d. susitiko su pagrindinėmis ES ir tarptautinėmis slaugos suinteresuotosiomis organizacijomis, kaip Tarptautine slaugytojų taryba (TST), Europos nacionalinių slaugytojų ir akušerių asociacijų federacija (EFNNMA) ir PSO Europa, kad aptartų vykstantį konfliktą ir aptartų būdus, kuriais galime paremti savo kolegas slaugytojus, užtikrinti prieigą prie sveikatos priežiūros paslaugų ir skatinti taiką per vieningą slaugytojų veikimą.

Solidarizuodamiesi su Ukrainos slaugos vadovais ir visais kolegomis kaimyninėse šalyse, mes kartu smerkiame karinius veiksmus ir aktyviai remiame gyvybės ir laisvės apsaugą.


Europos slaugytojų asociacijų federacija


TEKSTAS ČIA (LT) , originalo kalba (EN)- ČIA.




5 views
bottom of page