Dėmesys pacientų dvasiniams poreikiams
top of page

Dėmesys pacientų dvasiniams poreikiams

Updated: Feb 20, 2019

Šiandien sveikatos priežiūros specialistams, pacientams, visuomenei jau nebekyla abejonių dėl to, kad holistinė paciento priežiūra neapsiriboja fiziologinių ar funkcinių poreikių tenkinimu. Sveikatos priežiūrą siekiama grįsti biopsichosocialiniu-dvasiniu pagalbos modeliu, kai dvasinė paciento sveikatos dedamoji yra tolygiai vertinama. Dvasiniai paciento poreikiai gali būti religiniai, humanistiniai arba materialūs. Slaugytojams privalu atpažinti ir žinoti šiuos poreikius, didinant asmeninį jautrumą ir vystant gailestingos slaugos (angl. compassionate care) kompetencijas.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Slaugos fakultetas sėkmingai baigė Baltijos-Vokietijos projektą „Tarpdisciplinis požiūris stiprinant lėtinėmis ligomis sergančių pacientų ir vyresnio amžiaus žmonių dvasinės pagalbos kokybę“.



Projekto tikslas buvo stiprinti kokybiškos tarpdisciplinės dvasinės pagalbos teikimo lėtinėmis ligomis sergantiems pacientams ir vyresnio amžiaus žmonėms kompetencijas, skleidžiant šią tematiką slaugytojų rengime ir klinikinėje praktikoje, pasikeičiant skirtingomis perspektyvomis bei kultūriniais ypatumais.

Projektas buvo remiamas Baltijos šalių ir Vokietijos aukštųjų mokyklų biuro per Vokietijos akademinių mainų tarnybą (DAAD) Vokietijos Federacinės Respublikos Užsienio reikalų ministerijos lėšomis.

Projekte dalyvavo:

  • Lietuvos sveikatos mokslų universitetas, Lietuva,

  • Tartu sveikatos priežiūros kolegija, Estija,

  • Witten/Herdecke Universitetas, Vokietija ir

  • Miuncheno technikos universitetas, Vokietija.

Siekiant plėtoti dvasinės slaugos tematiką mūsų šalyje, profesorė Olga Riklikienė lankėsi Witten/Herdecke Universitete ir Dvasingumo institute Vokietijoje, kur susipažino su partnerių vykldomais tyrimais, lankė antroposofinės pakraipos ligoninę.

2018 m. lapkričio mėn, lektoriai prof. Arndt Bussing ir Gabriele Stotz-Ingenlath vedė seminarą slaugos studentams, dėstytojams ir mokslininkams tema “Lėtinėmis ligomis sergančių pacientų ir vyresnio amžiaus žmonių dvasinės pagalbos poreikiai: mokslo įrodymai ir tarpdisciplinės dvasinės pagalbos kokybė.


Kitas seminaras buvo organizuotas slaugos praktikams - slaugytojams ir slaugos vadovams “Lėtinėmis ligomis sergančių pacientų ir vyresnio amžiaus žmonių dvasinių poreikių nustatymas ir vertinimas, teikiant kokybišką tarpdisciplinę dvasinę pagalbą. Lektoriai supažindino su dvasingumo sąvokomis, dvasinių poreikių kilme bei atpažinimo strategijomis, dvasinės pagalbos teikimo principais.

Prof. A.Bussing kartu su bendraautoriais yra sukūręs keletą dvasinės pagalbos priemonių:

  • Dvasinių poreikių anketą,

  • Pasitenkinimo gyvenimu skalę,

  • Dvasinės sausros instrumentą.

Šias priemones prof. O.Riklikienė kartu su mokslininkų grupe išvertė ir adaptavo mūsų šalies kalbai, kultūrai ir slaugos praktikai.

Dvasinės slaugos mokslinė tema vystoma LSMU Slaugos fakultete vykdant mokslo projektus, rengiant užsienio lektorių vizitus, plėtojant studentų ir dėstytojų žinias, dalyvaujant ir skaitant pranešimus renginiuose Lietuvoje ir užsienyje.


Prof. dr. Olga Riklikienė

333 views

Recent Posts

See All
bottom of page