Biudžetinių įstaigų darbuotojams keisis pareiginės algos bazinis dydis
top of page

Biudžetinių įstaigų darbuotojams keisis pareiginės algos bazinis dydis

Updated: Dec 16, 2018


2018 m. lapkričio 10 d. pirmą kartą profesinės sąjungos ir Vyriausybė pasirašė Nacionalinę kolektyvinę sutartį dėl pareiginės algos bazinio dydžio, kuris taikomas valstybės politikų, valstybės pareigūnų, valstybės tarnautojų, valstybės ir savivaldybių biudžetinių įstaigų darbuotojų pareiginėms algoms, teisėjų ir karių tarnybiniams atlyginimams.

Sutarties pasirašymo ceremonijoje dalyvavo ministras pirmininkas Saulius Skvernelis.

Sutartis vainikuoja nelengvas pastangas ir surasti sprendimą, ir kompromisą, pasirašyti istorinę sutartį pirmą kartą, Nacionalinę sutartį, kurią ne tik koncentruojame į bazinį dydį, kas yra labai svarbu, bet yra ir kitos, papildomos garantijos profesinių sąjungų nariams. Manau, tai labai svarbu ir paskatins darbuotojų jungimąsi į profesines sąjungas“, – kalbėjo premjeras.

Kadangi LSSO yra Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos narė, tai pasirašytos sutarties papildomos sąlygos galios ir slaugytojams, dirbantiems biudžetinėse įstaigose bei esantiems LSSO nariais.

Derybose šalims pavyko susitarti, kad kitais metais pareiginės algos bazinis dydis padidės

nuo 132,5 euro iki 134,21 euro (t.y. 1,71 eurų didesnis),

tačiau įvertinus naują mokesčių sistemos reformą, įsigaliosiančią nuo 2019 m. sausio 1 d., numatomas pareiginės algos bazinis dydis

bus 173 Eur (40,5 Eur didesnis už esamą).

Verta atkreipti dėmesį, kad sutartyje yra tokių nuostatų, kurios galios išskirtinai tik ją pasirašiusių profesinių sąjungų nariams, nes taip numato naujasis Darbo kodeksas:

papildoma kasmetinių atostogų diena;
10 darbo dienų mokymosi atostogų, paliekant už jas vidutinį darbo užmokestį, arba
20 darbo dienų mokymosi atostogų, paliekant už jas 50 procentų vidutinio darbo užmokesčio.

Pareiginės algos bazinio dydžio didinimui kitais metais iš valstybės biudžeto papildomai prireiks 33,4 mln. eurų, dar 16 mln. eurų numatoma minimalių pareiginės algos koeficientų padidinimui biudžetinių įstaigų darbuotojams, dirbantiems pagal darbo sutartis.

Šaltiniai: LPSK, diena.lt,


LSSO biuro informacija

Recent Posts

See All

Kreipimasis dėl medikų darbo užmokesčio didinimo

2019-07-22 LR SAM įvyko pasitarimas dėl Lietuvos Nacionalinės sveikatos sistemos (LNSS) šakos kolektyvinės sutarties atnaujinimo. Pasitarime dalyvavo medikų profesinių sąjungų ir Sveikatos apsaugos mi

bottom of page