Ar žaliasis sertifikatas palengvins laisvą asmenų judėjimą ES?
top of page

Ar žaliasis sertifikatas palengvins laisvą asmenų judėjimą ES?

https://www.lpsk.lt/2021/05/03/ar-zaliasis-sertifikatas-palengvins-laisva-asmenu-judejima-es/





Balandžio 30 dieną įvyko Laisvo asmenų judėjimo patariamojo komiteto posėdis prie Europos Komisijos. Posėdis vyko nuotoliniu būdu. Pandemija sujaukė mūsų judėjimo ir veiklos planus, nekreipdama dėmesio į aukščiausio lygio nutarimus, direktyvas ir kitus dokumentus.

Matyt, neatsitiktinai pirmuoju klausimu buvo aptarta, kaip judėsime, bent jau šią vasarą, Europos Sąjungos erdvėje. Balandžio 14 dieną Europos Taryba suteikė Europos Parlamentui mandatą pradėti derybas dėl visoms šalims vienodo žaliojo sertifikato įvedimo. Atrodo, kad tai turėtų palengvinti keliavimą ES viduje ir tapti išsigelbėjimo ratu. Tačiau, visų pirma, būtinas sutarimas tarp valstybių, todėl gegužės 3 dieną šiuo klausimu numatomos diskusijos tarp Europos Tarybos, Europos Parlamento ir Europos Komisijos. Natūralu, kad tai gana sudėtinga, nes situacija šalyse labai įvairi, o skeptikai šią priemonę vertina kaip balansavimą ties diskriminacijos riba.

Vis dėlto, jeigu bus susitarta, atsiras galimybė nemokamai savo šalyse gauti skaitmeninį žaliąjį sertifikatą šiais trimis atvejais: jei pilietis įrodo, kad vakcinavosi viena iš 4 Europoje pripažintų vakcinų, jei persirgo COCID-19 liga ir jei turi neigiamą testą. Tiems, kurie sirgo šia liga, sertifikatas galios 186 dienas nuo susirigimo datos, tiems, kurie vakcinavosi, galiojimo laikas dar tikslinamas. Kad ir kaip būtų, jeigu Europos valstybės sutars, – keliausime paprasčiau.

Sertifikatas privalomai dviem kalbomis (valstybine ir anglų) galėtų būti ir popierinis, skirtas piliečiams, nesinaudojantiems šiuolaikinėmis technologijomis. Valstybės narės turės teisę, remiantis esama situacija, įvesti griežtesnius reikalavimus, tačiau be diskriminacijos požymių. Be to, bus vedamos derybos su Norvegija, Lichtenšteinu, Islandija ir Šveicarija. Taip pat rengiamos taisyklės, kaip bus leidžiama keliauti trečiųjų šalių piliečiams. Siekiama, kad ši priemonė atsirastų kuo greičiau. Europos Sąjunga žada skirti valstybėms 49 milijonus eurų sertifikatams rengti.

Antruoju klausimu buvo kalbama apie sezoninius darbuotojus, kurių atvykimas, ypač iš trečiųjų šalių, taip pat sudėtingesnis, priklausomai nuo to, į kokią šalį vykstama. Europos darbo institucija (ELA) informavo, kad 2020 metais į ES atvyko 850 tūkst. sezoninių darbuotojų. Profesinių sąjungų užduotis – bendradarbiaujant su darbo inspekcijomis prižiūrėti, kad atvykę darbuotojai dirbtų legaliai, darbo sutartys būtų parengtos dviem kalbomis, kuriose atsispindėtų atlyginimas – ne mažesnis negu tą patį darbą dirbančiųjų vietos darbuotojų, gyvenamoji vieta, būtų laikomasi saugių darbo sąlygų. ELA iniciatyva visose šalyse bus rengiamos informacinės kampanijos. Pirmoji kartu su nacionalinėmis darbo inspekcijomis numatoma birželio 7-8 d.

Susitikime taip pat buvome informuoti apie Europos darbo institucijos veiklą, kuri dėl Covid-19 pandemijos yra gana komplikuota.


LPSK generalinė sekretorė Janina Matuizienė

14 views
bottom of page